Kembara ke Paris (2017)

Akhirnya sampai ke Paris agak lewat sekitar jam 9.30 malam. Kali ini kami menginap di Novotel Paris Bercy. Sejak kebelakangan ni saya lebih suka menginap di rangkaian Accor hotels seperti Novotel, Mercury, Ibis dan sebagainya jika saya pergi travel melancong atau bekerja. Mengikut pengalaman saya menginap di hotel-hotel ini, belum pernah lagi saya menghadapi masalah dan selalunya menepati expectation saya.

This slideshow requires JavaScript.

Sebelum ini saya dah tulis mengenai tips melancong ke Paris pada tahun 2015 dan 2106. So saya tak berniat nak tulis semula. Bagi sesiapa yang nak tahu mengenai tips melancong ke Paris, boleh refer ke entry terdahulu seperti di bawah:

2015:
https://mudabahaya.com/2015/04/21/melancong-ke-paris-1/
https://mudabahaya.com/2015/04/22/melancong-ke-paris-2/

2016:
https://mudabahaya.com/2016/04/17/trip-ke-paris-2016/

Selain itu, boleh juga baca mengenai pengalaman beg saya dicuri baru baru ini (tahun 2017): https://mudabahaya.com/2017/12/12/hilang-beg-di-kota-paris/

Pada tahun ni, saya melawat semula ke tempat-tempat biasa di Paris untuk mengimbau kenangan lalu. Boleh lah layan gambar yang saya tangkap melalui lensa kemera ketika di Paris.

DSC_0002DSC_0036DSC_0058DSC_0064DSC_0079

En sa beauté gît ma mort et ma vie

DSC_0111DSC_0116DSC_0143DSC_0147

DSC_0162

Une femme est plus belle que le monde où je vis, et je ferme les yeux.

DSC_0168DSC_0181DSC_0187DSC_0189DSC_0204

Car, vois-tu, chaque jour je t’aime davantage, aujourd’hui plus qu’hier et bien moins que demain

DSC_0221DSC_0228

DSC_0618DSC_0619DSC_0643

Il n’y a qu’un bonheur dans la vie, c’est d’aimer et d’être aimé

DSC_0648DSC_0651DSC_0662DSC_0671DSC_0721DSC_0735DSC_0744

Il n’est rien de réel que le rêve et l’amour

DSC_0770DSC_0784DSC_0785DSC_0788DSC_0801

Amour veut tout sans nombre, amour n’a point de loi

DSC_0811DSC_0818DSC_0833DSC_0854

La vie est une fleur dont l’amour est le miel

DSC_0874DSC_0877DSC_0898

La vie est un sommeil, l’amour en est le rêve

DSC_0902DSC_0908DSC_0956DSC_0965DSC_0968DSC_0970DSC_0975DSC_1002

Percutian saya di France pada tahun 2017 tamat di Paris. Perjalanan dari Paris, Lyon, Annecy, Tolouse, Bordeaux dan balik semula ke Paris memang memenatkan, tapi cukup banyak pengalaman yang saya kutip bersama keluarga. Balik saja ke Hong Kong, kebetulan Eiman masuk bertanding dalam French speech competition mewakili sekolahnya. Masa di France ni pun, ada lah juga saya nampak dia cuba-cuba bercakap dalam bahasa French. Walaupun belum cukup fasih, tapi harapnya sedikit-sebanyak dia boleh practice dan lebih konfiden. Boleh tengok video Eiman bercakap dalam French masa pertandingan tersebut dibawah:

Sampai jumpan lagi. Au revoir…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s