Upgrade Talipingang Taekwondo Hijau-Kuning

Semalam pada hari Ahad 13 December 2015, saya temankan Eiman pergi Tuen Wan West sebab dia ada ujian untuk upgrade talipingang taekwondo. Ini kali kedua Eiman upgrade talipinggang taekwondo tahun ni. Kali pertama pada May lepas untuk upgrade dari putih ke talipinggang kuning. Kali ini bulan Dec Eiman datang untuk upgrade ke talipinggang kuning-hijau pula. 7 bulan training dah boleh upgrade, ok lah….tak lama sangat rasanya training untuk tukar warna talipinggang.

DSC_0005

DSC_0012

Dalam exam tersebut, student akan dinilai dalam beberapa ujian. Yang pertama ialah stamina. Student kena buat sit-up, push-up dan melompat sebanyak 30 kali dalam tempoh masa tertentu. Yang kedua ialah pattern atau dalam bahasa koreanya poomsae. Pattern ni adalah pergerakan menyerang dan bertahan termasuk pukulan, tendangan dan blocking.

DSC_0019

DSC_0018

DSC_0044DSC_0037

Yang ketiga ialah Eiman kena uji dari segi tendangan. Untuk talipinggang hijau-kuning ni, dia kena buat turning-kick.

DSC_0040DSC_0032DSC_0050

Dan yang terakhir ialah ujian memakai pakai talipinggang. Dalam ujian ni student kena buka talipinggang dan letak di atas lantai, kemudian ikat sendiri kat badan. Yang ini Eiman spoil sikit. Student lain dah habis pakai, dia masih tak habis lagi. Itulah manja sangat..selalunya sebelum pergi kelas saya yang ikatkan. 🙂
Nasib baik boleh habiskan juga ikat talipinggang walaupun ambil sedikit masa.

DSC_0057DSC_0062DSC_0068

Apapun, Eiman lulus juga dalam ujian grading taekwondo ni. So sekarang dah boleh pakai talipinggang hijau-kuning. Nanti bila movie Ip-Man 3 keluar, boleh kita pergi tengok wayang sama-sama supaya semangat sikit nak belajar taekwondo. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s