[Aeroangkasa] Tahu Hak Anda Sebagai Penumpang Pesawat

Tak kiralah berapa lengkap dan teliti plan percutian anda, kadang kadang ada saja perkara yang tak kena tanpa kita jangka. Perjalanan menggunakan pesawat udara juga tidak terkecuali. Macam macam boleh berlaku, keadaan cuaca tak menetu, masalah teknikal, bagasi hilang dan sebagainya. Tahu hak anda sebagai penumpang penerbangan sedikit sebanyak mungkin dapat membantu dalam situasi seperti ini.

1. Bagasi Hilang?
Jangan kelam kabut jika anda dapati bagasi anda hilang, rosak atau lambat. Anda sepatutnya berhak dan syarikat penerbangan perlu membayar pampasan (yang munasabah) jika berlaku keadaan seperti ini. Berapa banyak pampasan adalah bergantung kepada polisi syarikat penerbangan dan undang undang negara tersebut. Ada sesetengah airline menggunakan berat bagasi untuk membayar pampasan bagi bagasi yang hilang (contohnya RM80 per kg).

2. Tak dapat tiket sebab overbooking?
Secara prinsipnya, overbooking ini ialah menjual tiket lebih daripada jumlah seat yang ada. Contohnya satu flight tersebut ada hanya 300 tempat duduk, tetapi airline dibenarkan menjual 315 tiket (lebih 15 tiket daripada jumlah tempat duduk sebenar). Nampak macam airline tu menipu, tetapi sebenarnya tak kerana ia adalah amalan biasa dan dibenarkan oleh undang undang penerbangan antarabangsa. Tujuannya ialah untuk mengatasi masalah penumpang “no show”, iaitu tempah tiket tapi tak naik. Masalah penumpang “no show” ini memberi kerugian kepada airline sebab seat tersebut sepatutnya boleh dijual kepada mereka yang betul betul ingin menaiki penerbangan.

Tetapi proses overbooking ini memang ada tak baiknya, sebab kalau flight tersebut betul betul penuh dan tak ada penumpang yang “no show” , selebihnya 15 penumpang lagi yang dah tempah tiket nak letak kat mana? Jadi kalau anda menempah tiket tapi tak dapat naik sebab flight dah penuh akibat overbooking, airline tersebut perlu membayar pampasan dari segi cash atau travel voucher kepada anda. Sesetengah airline juga akan upgrade penumpang (contohnya dari tiket ekonomi ke bisnes ) untuk penerbangan seterusnya sebagai pampasan. Jadi jika pelan perjalanan anda fleksibel dan tak kisah untuk naik penerbangan seterusnya, peluang sebegini mungkin lebih bagus diambil jika situasi sebegini berlaku.

flight-delayed

3. Penerbangan Lambat atau Batal?
Flight delay atau cancel boleh terjadi atas banyak sebab. Kalau delay sekejap tak ape lah juga, tapi kalau dah delay berjam jam memang menyusahkan. Bergantung kepada berapa lama flight tersebut delay, airline tersebut perlu memberi pampasan yang sewajarnya. Contohnya, baucer makanan ataupun baucer penginapan. So, kalau flight anda delay contohnya sampai 5 jam, silalah buat buat tanya kat pegawai yang bertugas boleh dapat tak baucer makanan. Begitu juga jika flight batal atau delay  sehingga keesokan harinya, memang airline sepatutnya dan sewajarnya memberi tempat penginapan sebagai pampasan.

4. Bagasi Lambat?
Anda tunggu bagasi anda tak sampai sampai walaupun kesemua penumpang sudah pun habis mengambil bagasi masing masing. Selepas bertanya kat pegawai yang bertugas, sebenarnya beg anda tidak dimasukkan dalam flight dan tertinggal di KLIA. Selepas confirm, beg anda hanya akan sampai menggunakan flight seterusnya iaitu 3 jam kemudian. Kalau jadi kes macam ni, suruh saja airline tersebut hantar bagasi anda ke hotel . Anda tidak perlu datang kembali ke airport untuk mengambil sendiri.

united-airlines-phone-number-customer-service

5. Tak Puas Hati?
Seperti biasa, kalau anda benda tak puas hati, boleh call atau komplen dekat pegawai khidmat pelanggan yang bertugas. Kalau pegawai tersebut tidak banyak membantu, boleh call, hantar email atau surat kepada hotline khidmat pelanggan airline tersebut. Kalau airline tersebut memang efisyen, mereka akan memberi maklum balas dan tindakan segera. Saya sendiri pernah mendapat permintaan dari khidmat pelanggan tempat saya bekerja untuk menjawab pertanyaan dari seorang customer yang concern tentang pesawat yang dia naiki sebelum ini. Walaupun deadline memang singkat (24 jam diberikan), tapi saya berikan juga jawapan sebaik mungkin berdasarkan pengetahuan yang saya ada.

Walaupun perkara di atas merupakan hak hak anda sebagai penumpang, tetapi itu tidak bermaksud anda boleh berkasar dan mengenepikan etika sosial ketika membuat permintaan. So, jangan lah marah marah dan bercakaplah dengan baik. Sebab pekerja airline yang bertugas juga manusia biasa dan mereka hanya menjalankan tugas berdasarkan prosedur yang sedia ada.

Jika berminat untuk membaca semua artikel saya berkenaan kejuruteraan dan penerbangan, sila klik di pautan ini: Engineering & Aviation

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s