Selamat ke Melancong Ke Hong Kong?

Selamat ke Hong Kong nak datang HK ni? Ramai juga yang bertanya tentang perkara ini kepada saya. Mungkin kebanyakan yang ragu ragu kerana terpengaruh dengan cerita cerita gangster gangster yang selalu ditayangkan oleh oleh filem HK. Namun hakikatnya, Hong Kong adalah sebuah kota raya yang mempunyai kadar jenayah yang terendah. Jadi jawapannya, ya memang selamat. Malah lagi selamat dari Malaysia. .

2

OK, jom kita tengok kadar jenayah yang dikeluarkan oleh http://www.numbeo.com iaitu salah satu rangkaian database yang terbesar di dunia. Mengikut database numbeo ini, index jenayah bagi bandar Kuala Lumpur ialah 74.94%, Johor Baharu ialah 67.86% dan Penang ialah 57.05%. Bagi bandar bandar Asia yang lain contohnya, Osaka (6.77%), Singapore (16.29%), Hong Kong (16.71%) dan Tokyo (17.61%). Lagi kecil peratus jenayah, menunjukkan lagi selamat sesuatu bandar tersebut.

Shinjuku at Night, Tokyo

Kesimpulannya, kalau kita rasa selamat berjalan di Malaysia, maka anda akan berasa lebih selamat jika berjalan di Hong Kong. Jika anda seorang pelancong wanita, tiada apa yang perlu dirisaukan jika ingin datang melawat ke sini berseorangan. Perasaan yang agak sukar di rasai walaupun berada di KL. Begitu juga jika anda berjalan di bandar HK pada waktu malam, memang tiada siapa akan mengacau anda dan memang kita akan rasa comfortable tanpa perlu risau tentang kemungkinan diragut, dirompak dan sebagainya.

Mengikut pengalaman peribadi saya, memang sangat jarang dapat lihat berita berita jenayah keluar di newspaper kat sini. So, no need to worry so much and just enjoy your vacation !!

Jika ingin membaca kesemua artikel saya mengenai Hong Kong dan tips melancong ke sini, boleh rujuk di pautan ini: Hong Kong

One response to “Selamat ke Melancong Ke Hong Kong?

  1. Pingback: Tunjuk Perasaan @ Protes di Hong Kong | MudaBahaya·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s