[Aeroangkasa] Mayday Mayday Mayday

Mayday
Mayday adalah prosedur panggilan  yang digunakan sebagai isyarat kecemasan didalam komunikasi radio. Prosedur Mayday berasal pada tahun 1923 oleh Frederick Stanley Mockford iaitu seorang pegawai kanan radio di Airport Croydon di London. Beliau telah diminta untuk memikirkan satu perkataan yang akan menunjukkan kecemasan dan akan mudah difahami oleh semua juruterbang dan ground staff dalam keadaan kecemasan. Disebabkan lalu lintas yang sibuk pada masa itu adalah antara Croydon dan Le Bourget Airport di Paris , beliau mencadangkan perkataan ” Mayday ” yang diambil dari Perancis iaitu ” m’aider ” (” venez m’aider ” yang bermaksud ” datang membantu saya “).

Cockpit-PA-FEATURE

Didalam penerbangan, panggilan radio Mayday hanya diperuntukkan untuk kecemasan di dalam situasi kritikal sahaja yang mengancam nyawa anak kapal dan penumpang. Jika situasi ini berlaku, juruterbang akan membuat panggilan kecemasan dengan menyebut perkataan ini sebanyak 3 kali , “mayday mayday mayday”. ” Situasi kecemasan yang dimaksudkan termasuklah seperti juruterbang menghadapi masalah tidak dapat mengawal pesawat ataupun terdapat api di dalam pesawat yang tidak dapat dipadamkan.

pilots-in-cockpit

Bila sesuatu pesawat mengishtiharkan situasi mayday, pesawat tersebut akan diberikan keutamaan yang tertinggi di dalam trafik udara. Kesemua pesawat lain perlu memberi bantuan sedaya mungkin termasuk memberi laluan trafik kepada pesawat kecemasan tersebut dan tidak menggunakan komunikasi radio dengan pengawal trafik udara sehinggalah situasi kecemasan itu berakhir. Panggilan isyarat mayday juga tidak boleh dibuat sesuka hati oleh juruterbang kerana jika didapati bersalah membuat panggilan mayday palsu, juruterbang tersebut akan dikenakan hukuman termasuklah dipenjarakan.

flight-stock

Pan Pan
Lagi satu panggilan kecemasan ialah “pan pan”. Panggilan pan pan (di sebut sebanyak 3 kali) merupakan isyarat yang digunakan oleh juruterbang untuk memberitahu terdapatnya masalah yang dihadapi didalam pesawat dan bantuan diperlukan . Perkataan pan-pan juga diambil dari Perancis “panne” yang bermaksud “breakdown” atau rosak. Ini merujuk kepada situasi kerosakan yang dihadapi oleh pesawat.  Perbezaan isyarat “mayday” dan “pan pan” ialah situasi ‘pan pan” tidaklah mengancam nyawa seperti isyarat mayday.

4d00c44ff1d843e491f86640767f1340-qf-a380-sydney

Sebagai contoh pada tahun 2010, pesawat A380 Qantas Flight 32 membuat panggilan “pan pan” bila salah satu enjinnya gagal diudara sejurus selepas berlepas dari Singapore ke Sydney. Juruterbang membuat keputusan untuk berpatah balik ke Singapore dan akhirnya pesawat tersebut mendarat dengan selamat. Tiada kehilangan nyawa atau kecederaan dilaporkan dari insiden ini.

Jika berminat untuk membaca semua artikel saya berkenaan kejuruteraan dan penerbangan, sila klik di pautan ini: Engineering & Aviation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s